Szokások és babonák a boldog házasságért

Érdekes módon az esküvő közeledtével sokszor még azok is bevetnek egy-két szerencsehozó praktikát, akik egyébként nem babonásak.

Ezeket a szokásokat nem csak azért nem szabad veszni hagyni, mert akár még működhetnek is, hanem azért is, mert a fotókon is jól mutathatnak. Össze is gyűjtöttük a legfőbb érdekességeket, amiket minden menyasszonynak és vőlegénynek érdemes elolvasni.

A menyasszonyi ruha

A menyasszonyi ruha eredetileg csak fehér lehetett, ez a színe ugyanis az ártatlanságnak és a tisztaságnak. Ennek különösen abban az időben volt jelentősége, amikor a lányok a férjüknek tartogatták a szüzességüket. A kiegészítők között jó, ha a menyasszonyon akad valami régi (ez a most véget érő hajadonságát jelképezi), valami újat (ami az életében most kezdődő új fejezetet szimbolizálja), valami kéket (ez a hűség színe), és valamit, amit kölcsön kapott (ez a barátság és a szerelem megtestesítője).

Kevesen tudják, de úgy tartják, hogy ahány gomb díszeleg a pár ruháján, annyi boldog évet töltenek majd együtt, míg a gyöngyöket inkább kerülik, mert az a házasságban ejtett könnyeket jelképezik.

A ruha mellett a fátyol a menyasszony másik éke, amihez szintén kötődnek babonák: nem szabad hagyni, hogy más is felpróbálja, mert az azt jelenti, hogy el fogják csábítani az ifjú férjet! Szintén balszerencsét hoz, ha a vőlegény még az esküvő előtt meglátja a menyasszony ruháját, anyagi jólétet és bőséget hoz viszont, ha a menyasszony ruhájába vagy cipőjébe aprópénzt rejtenek.

Rózsaszirmok, rizs és társaik

Az oltár elé vonuló pár elé gyakran szórnak rózsaszirmot a koszorúslányok vagy a meghívottak - ez nem csak szép és romantikus gesztus, hanem a hagyományok szerint a pár boldogságához is hozzájárul, mivel segít elsimítani a pár útjába gördülő akadályokat. A szertartás utáni rizsszórás sem csak azért népszerű, mert remek fotók készülhetnek közben, hanem mert a termékenységet szimbolizálja - a párnak annyi gyereke születik, ahány rizsszem a menyasszony hajában marad. 

A menyasszonyi csokordobás a hajadonok egyik kedvenc pillanata az esküvőn, hiszen aki elkapja, az állhat legközelebb oltár elé szíve választottjával. Ma már semmi meglepő nincs abban, ha az újdonsült feleség külön erre a célra készíttet úgynevezett dobócsokrot, amiért aztán versenyre kelhetnek a férjezetlen lányok. Ebből a vicces szokásból a vőlegényeknek és a nőtlen meghívottaknak sem kell kimaradniuk: az ifjú férj nem virágcsokrot, hanem a menyasszony harisnyakötőjét dobja háttal a férfiak közé, aki pedig elkapja, hamarosan megházasodik.

Terítéken a boldogság

A tányértörés az esküvőkön nem a veszekedés, hanem pont annak ellenkezőjének jele: úgy tartják, hogy ha a földhöz vágott tányér darabjait a pár együtt söpri össze, akkor közös erővel minden problémát meg tudnak majd oldani. Más országban úgy tartják, ahány darabra törik a tányér, annyi gyereket hoz a gólya az ifjú párnak. 

Amikor elérkezik a tortavágás ideje, sok tekintet szegeződik a menyasszonyra és a vőlegényre: amelyikük keze felülre kerül a késen a torta szeletelése közben, az hordja majd a nadrágot a kapcsolatban. Ha a friss házasok megetetik egymást a torta első szeletével, garantáltan édes éveknek néznek elébe.

Úton hazafelé

Az esküvő járművekre kötött konzervdobozok nagy zajt csapnak, mégpedig azért, hogy elűzzék azokat az ártó szellemeket, amelyek beárnyékolhatnák a pár boldogságát. Amikor aztán hazaérnek, jó, ha a vőlegény az ölébe kapja és átemeli a küszöbön a menyasszonyt, mert így túljárhatnak az ártó szellemek eszén. A babona szerint ugyanis azok a küszöb alatt lapulnak és lesben állnak, amikor a friss házasok hazatérnek.

Céges rendezvények, vállalati partik, csapatépítő programok szervezéséhez kérj árajánlatot itt!

Kép forrása: www.pixabay.com

Érdekesnek találtad cikkünket? Oszd meg ismerőseiddel!