Etikett hibák, melyeket kerülnöd kell egy vállalati partin

A vállalati partik gyakran nagyszerű alkalmak arra, hogy kicsit mindenki lazítson és jobban megismerje a kollégákat. De ha nagyon ellazulsz, akár bajba is kerülhetsz.

Kerüld el a felesleges és kellemetlen pillanatokat, olvasd el cikkünket, amiben néhány etikett szabályt írtuk le, melyeket betartva nem vágod ketté karriered munkahelyeden.

Túlzott ivás

A céges parti forgatókönyve általában az, hogy a vállalatot magasztaló szavak után elindul az eszem-iszom. Mi történik általában: a jól öltözött emberekkel teli helyiségben, egy itallal a kezedben nevetgélsz, cserélgeted a poharad, aztán egy idő után észrevétlenül berúgsz. Ez a leggyakoribb hiba, amit elkövethetsz. Bár néhány munkahelyen már figyelnek arra, hogy vagy csak bizonyos ideig szolgálnak fel alkoholos italokat, vagy egyáltalán nem, de ettől függetlenül mindig az alkalmazott a felelős saját cselekedeteiért. Ezért fogadd meg tanácsainkat:

  • korlátozd az alkoholtartalmú italokat, maximum kettőt igyál meg az este folyamán
  • kerüld az alkoholfajták keverését
  • igyál inkább teát, kávét, üdítőt vagy vizet

Túlzott étkezés

A fenti folyamat ugyanígy elmondható az étkezésre is, hiszen a buli elején mindenki felpakolja tányérját a svédasztalos menüből, azután többször sorban állnak, hogy a legjobb falatokról se maradjanak le. Ismerős a szituáció, mikor a tányérodon felhalmozott ételeket falatozva, tele szájjal kell üdvözölnöd felettesed, rosszabb esetben zsíros kézzel, ügyetlenkedve kezet fognod. Amit tehetsz, hogy elkerüld a kellemetlen pillanatokat:

  • ne mászkálj megrakott tányérral a kezedben
  • inkább csak egyszer egyél, vagy ha többször mész a büféasztalhoz mindig csak csipegess
  • legyen nálad mindig szalvéta, de a fogpiszkálót kerüld el nagy ívben

Túlzott beszéd

Ne feledkezz meg arról, hogy a vezetők általában csak az ilyen alkalmakkor tudnak kötetlenül beszélgetni a kollégákkal, így nem túl célszerű hosszú ideig feltartani a főnököt. Sokkal jobb, ha megpróbálsz informális módon beszélgetni a rendezvényen minél több emberrel. Érdemes korlátozni az időt, amit egy-egy munkatárssal töltesz. És figyelj arra is, hogy nem fulladjon unalomba a társalgás.

  • korlátozd a beszélgetéseket öt percre
  • kerüld a mélyreható, üzleti megbeszéléseket
  • köszönj a házigazdának és a szervezőknek

Túlzott panaszkodás

Kollégádnak még mindig arról panaszkodsz, hogy miért nem téged választottak meg az év emberének a cégnél, holott kiteszed a lelked és egyébként is kijárt volna neked a jutalom?! Akármilyen jóban is vagytok, sose feledd el, hogy mások is hallhatják a beszélgetéseteket, és a pletyka gyorsan terjed. Mire észbe kapsz, a felmondó papírod vár hétfőn az irodába egy súlyosabb panaszkodás után.

Ezekre figyelj:

  • a többiek beszélgetéséből szűrd le a biztonságos témákat
  • válts témát, ha valaki más elkezd panaszkodni

Céges rendezvények, vállalati partik, csapatépítő programok szervezéséhez kérj árajánlatot itt!

Kép forrása: www.pixabay.com

Érdekesnek találtad cikkünket? Oszd meg ismerőseiddel!