Spórolj ezreket a jól kiszámolt esküvői sütirendelésen!
Az esküvő megszervezése anyagilag mindenki számára megterhelő. A tervezés során a pénzügyi kalkuláció összeállítása elengedhetetlen. A számításokból ne felejtsd ki a torta, sütemény rendelést sem, de gondold át jól miből, mennyi kell.
Az esküvő költségvetésének nagy részét teszi ki a vacsora, az étterem, a torta és az édességek rendelése. Jól átgondolt tervezésre van szükség, hogy ne számoljuk alul vagy túl magunkat.
Tegyük fel magunkban a sütemény és torta rendelésnél az alábbi kérdéseket:
- Hány fő vesz részt biztosan a vacsorán?
- Milyen összeget szánunk ezekre a kiadásokra?
- Mi legyen a sós és édessütemények aránya?
- Milyen típusú desszerteket kínáljunk?
- Emeletes tortát vagy emelet nélkülit válasszatok?
Az esküvőn résztvevők száma nagyban befolyásolja azt, hogy mekkora mennyiségben rendeljetek süteményeket, és természetesen a torta méretét is. Ha aprósütemények, mini desszertek felszolgálásán gondolkodtok, akkor vegyétek figyelembe, hogy 5-6 főre általában 50 dkg édes és ugyanennyi sós aprósüteményt érdemes beszerezni. Ez kb. 5-5 darab finomságot jelent fejenként.
Természetesen a cukrászat, ahol rendelitek a sütiket, segítségetekre lesz, a vendégszám alapján ők könnyen kiszámolják nektek, mennyi édességet rendeljetek. Egyébként elmondható, hogy inkább a sós finomságok fogynak az esküvőn, mint az édesek, úgyhogy a pogácsából, ropogtatni valóból kicsit többet is rendelhettek, mint amennyit korábban javasoltunk.
Néhány esküvőn már megszokott, hogy a vacsora után nem adnak külön desszertet, hanem az esküvői torta jelenti az édességet az est végén. Ez változó, hiszen vannak, akik szigorúan tartják a hagyományokat és egy vidéki lagziban sem elképzelhető, hogy a vendégek ne többféle sütemény közül válasszanak.
A költségvetés tervezésekor arra is figyeljetek, hogy lesz-e valaki a rokonságból, aki maga sütötte édességgel, ropogtatni valóval kedveskedik a násznépnek. Ezeket a sütiket is vegyétek figyelembe a tervezésnél, de mindenképpen előre egyeztessetek a rokonsággal, barátokkal, hogy valóban meglegyen az ígért mennyiség, mert kellemetlenül érinthet mindenkit, ha mégsem érkezik a vacsora helyszínére az ajánlott desszert.
Mekkora tortát rendeljek?
Nehéz kérdéshez érkeztünk, hiszen a torta rendelés nemcsak amiatt kérdéses, mert nem tudjuk pontosan belőni, hányan fogják megkóstólni, hanem azért is, mert nem tudunk mindenkinek a kedvére tenni, valamennyi vendég ízlését eltalálni. Alapvetően azt javasoljuk, hogy a saját kedvenceiteket kérjétek a tortákból, hiszen ez a nap rólatok szól.
Általánosságban elmondható, hogy a párok többsége a több emeletes tortát választja desszertként, bár napjainkban a formatorták és az egyszintes torták is tarolnak. A több szintes torta esetében lehetőség van különböző ízesítésben is gondolkodni, így talán több vendég ízlését eltalálhatjátok. Az egymásra helyezett kerek tortákból álló emeletek helyett pedig használható többszintes tortaállvány, így még könnyebb lesz az egyes szintek szeletelése is.
No de nézzük, hogy mekkora tortákat rendelhettek általában:
Kétemeletes torták esetében:
- 36 szeletes torta - alsó torta: 20 cm átmérőjű, felső torta 15 cm átmérőjű
- 50 szeletes torta - alsó torta: 25 cm átmérőjű, felső torta 15 cm átmérőjű
Háromemeletes torták esetében:
- 100 szeletes torta - alsó torta: 30 cm átmérőjű, középső torta: 22 cm átmérőjű, felső torta: 15 cm átmérőjű
A szeletszámok igazodhatnak a meghívottak számához, de azért számoljatok azzal is, hogy a lagzi végén csomagolni is tudjatok a maradékból, illetve sok helyen másnap a szűk családi körben elfogyasztott ebédnél még az előző napi édességeket felszolgáják, így arra is érdemes tartalékolni.
A torták szeletelésénél vegyétek figyelembe a meghatározott szeletszámot, és lehetőség szerint próbáljátok a vágás során tartani magatokat az átlagos tortaszelet méretéhez. Tudjuk, hogy a nagypapának sokkal nagyobb szeletet érdemes adni, mert imádja a csokitortát, de akkor vegyük figyelembe, hogy a kis gyerkőcöknek egy kicsit vékonyabb szelet jusson. Jó palóc szokás szerint például szinte minden meghívott tortát visz az esküvőre, így külön tortaasztalt kell felállítani és az esküvő végén csomagolni a meghívottaknak, mert annyi édesség megmarad. Ilyen esetben nem biztos, hogy külön hatalmas esküvői tortát kell rendelnetek, vagy legalábbis egy kisebb méretű elég, melyet jelképesen felvághattok.
Az esküvői torta rendelésekor szintén érdemes figyelembe venni a méreten túl azt, hogy milyen formájú, dekorációjú legyen az édesség. Általában az esküvői díszítéshez igazodik külsőségeiben a torta, de sok esetben inkább az ifjú párra jellemző dekorációt készül. Sokszor a pár együtt töltött éveinek szimbólumai, hobbijuk, közös fotók jelennek meg a tortán. Természetesen az általános a fehér bevonatos torta, melyen színes virágok, rózsák helyezkednek el, de voltunk már olyan mennyegzőn is, ahol a hely és az esküvői ceremóniák mellett a torta is egy vár alakját utánozta.
Napjainkban igen sokan érzékenyek bizonyos ételekre, összetevőkre, így az emeletes torta elkészítésekor - előztesen felmérve a meghívottak igényeit - egy-egy emelet akár gluténmentes, vagy mindenmentes változatban is készülhet. Ezt olyan esetben javasoljuk, ha külön állványon helyezik el a tortákat, ezzel is kivédve az adalékanyagok keveredését.
Hasznosnak találtad cikkünket? Kérjük oszd meg másokkal is.