Esküvői szokások - India

Káprázatos ünnepségsorozat részese lehet az, aki meghívást kap egy indiai esküvőre. Mi is kíváncsiak voltunk a szertártásokra, hagyományokra, így utánajártunk az ország szokásainak.

Látványos és monumentális,

talán ez a két szó jut elsőként eszébe annak, aki részt vesz egy indiai esküvőn. A több napon át tartó ünnepségsorozatnak minden lépése megkomponált, kiszámított. Az esküvő időpontja sem légbőlkapott, hiszen asztrológiai számításokat végezve határozzák meg azt, így derül ki, melyik a legszerencsésebb nap az ifjú pár egybekelésének időpontjára. Még a hivatalos esketési ceremónia előtt jó pár nappal elkezdődnek az ünnepségek a szűk családi körben. Az utolsó napokban azonban már hatalmas tömeggé bővül a meghívottak köre.

A napokon át tartó eseményen először a leányt búcsúztatják barátnői, nő rokonai. Ilyenkor együtt énekelnek, táncolnak az ünneplő emberek. Biztosan láttál már fotót indiai esküvőről, így feltűnhetett a két fő színárnyalat, mely a vörös és a sárga szín. A sárga szín, mint a hűség jelképe, az esküvő nagyon fontos része. Sárga porral festik be az arcukat és a homlokukat az asszonyok, lányok.

Szintén ismert eleme az esküvőnek a hennafestés,

mely szertartásra a következő napon este kerül sor. Az egyik leglátványosabb ceremónia, amikor a menyasszonyt henna festéssel díszítik fel. Elsősorban a kézfejét, karját dekorálják, de ezen kívül olyan testtájakra is kerülhet festés, ahol csak az ifjú férj fogja megcsodálni új asszonyát a nászéjszakán. A látványos este után másnap, szintén az esti órákban tartják az esketési ceremóniát, ahol több rituális szertartást is elvégeznek.

A vőlegény fehér ruhát visel, míg a menyasszony piros száriban áll az oltár elé. Gazdagon felékszerezve vesznek részt mindketten az esküvő, mely megmutatja a család gazdagságát, anyagi helyzetét, de sok ékszert nászajándékba is kap az ifjú pár. Nagyon odafigyelnek arra, hogy a szertartás során rengeteg fénykép készüljön. Órákig is eltarthat a fotózkodás, mely elég megterhelő a fiatalok számára.

Egy igazán fontos momentuma az esküvőnek,

mely nélkül nem teljes a ceremónia, amikor a férj piros pontot fest menyasszonya homlokára, valamint egy piros csíkot fest a haj tövébe. A férj gyűrűt és karkötőt is ad a fiatal arának, így válik ő asszonnyá. A pár a nyakában lévő virágfűzért kicseréli egymással, miközben a násznép imákat mormol. Ezt követi a két család között ajándékcsere, és a menyasszony édesapja átadja a lányt a vőlegénynek. Ez a hagyomány úgy tűnik, hogy elég sok nemzet esküvőjén megtalálható, hazánkban szintén van hasonló szokás.

A család eljövendő boldogságát biztosítandó szokás elmaradhatatlan az indiai esküvőn.

A ceremónia során a férj hátulról átkarolja a feleségét és a szent tüzet a lány vezetésével hétszer megkerülik. Hét fogadalmat tesznek eközben mindketten, ekkor válnak a násznép előtt egy családdá, férjé és feleséggé. Az esküvői ceremóniák végeztével hatalmas lakoma következik, mely az ifjú pár számára már nagyon várt esemény, miután ők egész nap nem ehettek semmit. Az ételek mellett zene és tánc várja a meghívottakat. 

Érdekesnek találtad cikkünket! Kérjük oszd meg másokkal is.