Mibe kerül egy esküvő?

Helyszín, szolgáltatók, catering, kiegészítők, dekoráció, ruhák és még sorolhatnánk. Ezek minősége nagymértékben befolyásolja, hogy mennyibe kerül az esküvő. Észszerű kereteken belül a nagy nap költségvetése nem kell, hogy az egekbe szökjön. Mutatjuk, hogyan alakulnak a számok, ha okosan csináljátok!

Hogy alakul az esküvő költségvetése?

A válasz egyszerre egyszerű, de igen összetett is. Leginkább ugyanis attól függ, hogy az ifjú pár milyen esküvőt szeretne. Ami biztos, hogy a helyszínek, a szolgáltatók és természetesen az alapanyagok is minden évben egyre csak drágulnak. Ezért kár lenne azt állítani, hogy egy esküvő olcsón kihozható. Az azonban biztos, hogy nem kell anyagi csődbe vinni a családot, ha az ember észszerű kereteken belül szervezi meg a nagy napot.

Ha nem exkluzív esküvő az álom, akkor ki lehet hozni költséghatékonyan is. Már az időponttal is lehet spórolni: az őszi, téli, kora tavaszi eseményre a legtöbb szolgáltató ad valamilyen kedvezményt. Van, aki akár 15-20 százalékot is.

Az egyik első, amit lefoglalsz, az egyben az esküvőd legköltségesebb eleme is: a helyszín. Számos megoldás létezik: előfordul, hogy nem kell a helyszínért fizetni, de minden fogyasztás kötelezően itt történik, amit részben utólag számoltok el.  Megesik, hogy van díja a helyszínnek, de behozhatod a cateringet, az italokat. Van, hogy a kettő kombinációja adott különböző italcsomagokkal – az ár azon múlik, hogy mit választasz, mire van lehetőség a helyszínen.

Az esküvőszervező, aki segít spórolni?

Ellentmondásosnak tűnhet, hogy valaki úgy akar spórolni, hogy megbíz egy szolgáltatót. Pedig a profi esküvőszervező azért is felel, hogy a „földön maradjatok”. Tudja, hogy lehet felállítani és megtartani a vállalható kereteket.

Az egyik legnagyobb költséget a catering jelenti. Vagyis az esküvői vacsora, a torta és az ital. Azaz minden, ami ahhoz kell, hogy a vendégek jól lakjanak, és ne legyenek szomjasak. A legtöbb pár ennél a tételnél általában nagyon meglepődik, mert bizony négy-öt fogással és egy korlátlan italcsomaggal 20-40 ezer forintba is kerülhet egyetlen vendég. Ajánlott erre a számra előre felkészülni. Mivel ez a végére egy szép kerek számmá alakul majd, érdemes több helyről ajánlatot kérni, próbavacsorát tartani. Leginkább akkor, ha a helyszín adott, de a catering kívülről érkezik, azaz ha nem a helyszínen főznek.

Az esküvői dekoráció ára szintén jelentősen befolyásolja az összköltséget. Vedd számításba a terem díszítését, ha van templomi esküvő, akkor annak a dekorációját, az esküvői csokrokat. Egy menyasszonyi csokor alsó hangon 20 ezer forintba kerül, persze a határ itt is a csillagos ég. Az arany középút – a nem túl drága, de elegáns megoldás – ebben az esetben is aranyat érhet.

DJ vagy zenekar?

Komoly költséget jelent a hangulatért leginkább felelő zeneszolgáltató. Kétféle választásod van: esküvői DJ vagy zenekar. Egy lemezlovas megfelelő technikával, szaktudással és rutinnal ma még jóval olcsóbb, mint egy zenekar. Sokak szerint a zenekar jobb hangulatot teremt, mint a DJ, főleg, ha egy-két énekes is a bandát erősíti. A választás rajtatok áll, az mindenesetre biztos, hogy egy DJ harmad- vagy negyedannyiba kerül, mint egy 4-5 fős zenekar.

Fotós, videós, CM

Elég nagy kiadást jelent egy profi fotós és videós megfogadása is. A cinematográfuson sokan igyekeznek spórolni, és nem költenek ilyen szakemberre. Fontosabbnak tartják a fényképészt, aki általában csomagáron dolgozik. Az alapcsomag része jellemző módon a szertartások, az esküvő hajnali 1-ig való fotózása és egy kreatív az ifjú párról. Ezen kívül lehet tőle extrákat kérni, például egy korábbi időpontban tartott jegyesfotózást. A határ itt is a csillagos ég.

A videósoknál egyre népszerűbb megoldás a drón vagy a két kamera, ami tovább növelheti az árakat. Kérj részletes árajánlatokat, csomagmegoldásokat, hogy kiderüljön, milyen összeg lesz a vége.

Akit még fontos megemlíteni, ha összköltséget számolunk, az a ceremóniamester. A többi szolgáltatóhoz képest ő kerül majd viszonylag a legkevesebbe, de azért ezt a tételt se hagyd ki a számításból. Az ára általában 150 ezer forintnál kezdődik, a határ az ő esetében is a csillagos ég. Az ennél olcsóbb gyanús, a 300 ezret közelítő pedig elszállt. Mi a megoldás? Az észszerűség! 

Bízd a szakemberre!

Egy profi esküvőszervező rengeteget faraghat az összköltségen, mert segít megtalálni azokat a szolgáltatókat, akik még nem szálltak el, mégis megbízhatóan teljesítenek. Mindenképp megéri a befektetést és a végén nemcsak a színvonalon, hanem a pénztárcádon is megérzed majd, hogy jól döntöttél!

Hasznosnak találtad a cikkünket?! Kérjük oszd meg másokkal is.