Online csapatépítés

2020 óta egyre több munkáltató gondolta át, hogy valóban szükség van-e az alkalmazottak munkájához egy közös irodára, valóban egy helyiségben kell-e tartózkodni a kollégáknak? Az online munkavégzés előnye, hogy rengeteg pénzt spórol a cégeknek, hiszen nem kell irodát bérelni és rezsit fizetni. A munkavállalók pedig szabadabb időbeosztás mellett hatékonyabb munkavégzésre képesek és a családjukkal is több időt tölthetnek - a legtöbb esetben. De hogyan lehet így fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat? 

Pro és kontra

A home office előnyeit talán nem kell hosszasan sorolnunk, hiszen biztosan mindenki megtalálta benne a szépséget is. Kényelmes reggelek, nem kell a dugóban araszolni, nem kell kiöltözni - legalábbis a kamera látószögén túl. A 8 órás munkaidő valóban 8 óra, az embereknek több idejük marad így a hobbijukra, családjukra is. De ami előny, hátrány is lehet. Ami talán először mindenkinek hiányozni kezd, az a közös kávézások, beszélgetések a pihenőidőben. Ilyenkor nem csak a munka kerül szóba, és személyesen sokkal könnyebb jó munkakapcsolatot kialakítani, tanácsokat kérni, beilleszkedni a csapatba. Különösen az új kollégáknak nagy kihívás, hogy online ismerkedjenek egy teljesen új környezetben.

A távmunka egyik legnagyobb nehézsége: a közösség hiánya

Az online munkavégzés hátránya, hogy a dolgozók nem ismerik egymást, nem alakul ki köztük a bizalom és nincs kommunikáció. A gyors és hatékony munkavégzéshez ezekre mind szükség van. Sőt! A jó hangulat hozzájárul a hosszútávú munkaviszonyhoz és a jobb teljesítményhez. 

Egyre több vezető ismeri fel, hogy a közös élményekre, interakciókra így is szüksége van a munkavállalóknak. Fokozott figyelmet szentelnek az online összejöveteleknek és ötletes, rendhagyó programokat is szerveznek. Egyre több munkahelyen vezetik be a heti kötetlen rövid beszélgetéseket, ahol kizárólag a magánélet vagy az aktuális közéleti hírek a téma. 

Ne felejtsetek el csapatépítő rendezvényeket, összejöveteleket tartani akkor sem, ha távmunkában dolgoztok! De hogyan lehet így összekovácsolni a brigádot? Hoztunk pár tippet nektek:

Egy-két apró játék feldobja a napot: Induljon a hétfő egy kis feladvánnyal, pl. Mindenki küldjön be egy fotót a hétvégéjéről és találjátok ki, hogy ki a kép tulajdonosa! De számos vicces helyzetet teremt, ha mindenki küld egy képet az asztaláról vagy a hűtőjéről!

Jöhet egy kis activity online? Látogassatok el az skribbl.io oldalra, hozzatok létre egy privát szobát. A kollégák a meghívóval tudnak csatlakozni és már indulhat is a rajzolás az egérrel! A többieknek csak ki kell találni, hogy mi a megfejtés.

Egy munkahelyi vidám kvíz garantáltan felpörgeti a csapatot! A Kahoot!  oldalán könnyen összerakhattok ti is egyet!

Virtuális ebéd? Jöhet! Bármennyire is furcsán hangzik, néha jó móka egy közös ebéd a kamerák előtt is! Lehetnek akár tematikus napok is, hogy legyen közös téma! Ha csak 15 percetek van, egy online kávézás is jobb, mint egy magányos munkanap!

Sörözés online? Igen! A Brew Studio csapata megvalósította azt, ami lehetetlennek tűnt! Rendeljetek tőlük sör és snack pakkot, csatlakozzatok be online egy sörkóstolóra, játékkal egybekötve!

Online csapatépítő rendezvény

Egyre több társulat szakosodik az online rendezvényekre. Ez azt jelenti, hogy ezeken az eseményeken van egy műsorvezető, aki tereli a népet, és változatos programokat állítanak össze 1-2 órára is akár. A társulat tagjai vicces, rögtönzős beszélgetésekkel, kvízekkel és interaktív szórakoztató feladatokkal gondoskodnak a jó hangulatról. Próbáljátok ki egy improvizációs színház igényes műsorát, ajánljuk figyelmetekbe az IttésMost Társulatát (www.ittesmosttarsulat.hu).