Mit viseljen a vőlegény a nagy napon?

Amikor a család és a barátok megtudják, hogy egy pár esküvőre készül, a legtöbben izgatottan kérdezgetik a menyasszonyt, kiválasztotta-e már a ruháját a nagy napra. Ritka, hogy a férfiakat lázba hozza a kérdés, mit visel majd a vőlegény, pedig az ő választása ugyanolyan fontos, mint az aráé! Útmutatónkkal a tanácstalan vőlegényeknek segítünk választani. 

A pár közötti összhangot tökéletesen kifejezheti, ha az öltözékük minden apró részletében passzol.

Elég, ha a nyakkendő színe megegyezik például a menyasszonyi csokor színével, vagy a vőlegény inge pont olyan árnyalatú, mint választottja ruhája. Alapvetően fontos, hogy a ruhák stílusban is összeillők legyenek, és a helyszínen is jól mutassanak - egy ízig-vérig falusi lagziban például furán venné ki magát, ha a menyasszony strassz-köves ruhában, a vőlegény pedig frakkban jelenne meg. Nézzük, mire érdemes még odafigyelni a ruhaválasztásnál!

  • Téli esküvőnél a legjobb, ha vastagabb gyapjúból vagy pamutból készül a vőlegény ruhája, nyáron pedig a könnyedebb, szellősebb anyagokat érdemes előnyben részesíteni.
  • A legtöbb vőlegény nem cifrázza a színválasztást, fekete, sötétszürke vagy sötétkék anyag mellett teszi le a voksát, egy próbát azonban mindenképp megérnének a világosabb árnyalatok is, főleg a nyári esküvőkön. A világosszürke, a világoskék, a tört fehér vagy épp a bézs szín a férfiakon is jól mutat, főleg akkor, ha a menyasszony ruhájának színvilágához is tökéletesen passzol.
  • Íratlan szabály, hogy a kockás és mintás öltöny nem való esküvőre, vannak azonban, akik erre fittyet hánynak, és az egyediség miatt döntenek az ilyen anyagok mellett.
  • Az anyag és a szín mellett rendkívül fontos kérdés az is, hogy milyen fazon mellett döntsön a leendő férj. Ezt is érdemes az esküvő és a lagzi stílusához igazítani - leggyakrabban nadrágból és zakóból álló öltönyben mondják ki a férfiak a boldogító igent, a kiegészítők közül pedig a mellény és a nyakkendő örvend a legnagyobb népszerűségnek.
  • Aki igazán "meg akarja adni a módját", frakkban áll az oltár elé, ezt tartják a legelegánsabb férfiviseletnek. Fehér nyakkendővel, mélyen kivágott mellénnyel, mandzsettagombbal, lakkcipővel és cilinderrel lehet teljessé tenni az összképet.
  • A szmoking is nagyon mutatós választás, legfőbb kiegészítője a fekete csokornyakkendő és a széles selyemöv - nagyszabású, elegáns esküvőkre remek választás. A kissé lazább változata az úgynevezett dinner jacket, amit nappali szmokingnak is neveznek.
  • Különleges választás a cut vagy zsakett is, ami elől rövid, hátul hosszabb fazonú, sötét árnyalatú (fekete vagy szürke) kabát, a hozzá tartozó nadrág pedig csíkos.
  • Népszerű viselet a vőlegények körében az állógallérú, zsinóros díszítésű kabát, azaz a Bocskai. Fontos, hogy ez csak akkor jó választás, ha a menyasszony is népi viseletben áll az oltár elé, hiszen az összhang csak így lehet teljes a pár ruhái között.

Fotó: Scott Webb on Unsplash

Hasznosnak találtad cikkünket? Kérjük oszd meg másokkal is.