5 gyakori hiba

5 gyakori hiba, ami a legklasszabb szülinapi bulit is beárnyékolhatja. Szülinapi bulit mindenki tud szervezni, egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen lesz a végeredmény! Aki nem elég körültekintő, az több olyan apró hibát is elkövethet, ami aztán nagy galibát okozhat.

Ha biztosra akarunk menni, a legjobb, ha a rendezvénymesterekre bízzuk a dolgot, így biztos, hogy minden az elképzelések szerint alakul.

Összegyűjtöttük azt az 5 leggyakoribb hibát, amit a gyakorlatlan buli-szervezők követnek el. Ezek közül már egy is elég a kellemetlenségekhez, gondoljunk csak bele, mi történik akkor, ha ennél többe is sikerül belefutni! 

1. hiba: Egy fontos részlet kimarad a meghívóból

A szülinapi meghívó célja az, hogy "hivatalosan" is emlékeztessen mindenkit a nagy napra, nincs is annál kínosabb, ha ebben rosszul vagy épp sehogy sem szerepel a pontos kezdési időpont, a helyszín vagy valamilyen lényeges információ az öltözékkel vagy az ajándékkal kapcsolatban. A szóbeli meghívás vagy a chaten írt üzenet továbbra sem tartozik a stílusos szülinapi buli elemei közé. Az, hogy előre-gyártott, nyomtatott vagy kézzel készített meghívót nyújtunk át a vendégeknek, csak az elképzeléseinktől függ, a lényeg, hogy kézzel fogható legyen.

A meghívóban tüntessük fel az ünnepség kezdési és várható befejezési időpontját, a buli helyszínének pontos címét (ha szükséges, útbaigazítási segédlettel), mindenképp tüntessük fel, ha a megjelenéssel kapcsolatban határozott elképzeléseink vannak (például beöltözős bulit szervezünk vagy olyan ünnepi vacsorát álmodtunk meg, ahol mindenki fehérbe öltözött stb.), gyerekzsúr esetén pedig azt is érdemes beleszőni, hogy szeretnénk-e, hogy a szülők ott maradjanak a patyn a gyerekekkel.

És ami sokaknak nem jut eszébe: mindenképp tanácsos megjelölni egy dátumot, ameddig visszajelzést várunk a meghívottaktól, egyáltalán nem mindegy a szervezés szempontjából sem, hogy 10 vagy 30 vendégre számíthatunk a bulin.

2. hiba: Túlzásba esünk a vendéglista írásakor

Amikor szülinapi bulit rendezünk, szinte mindent a vendégek létszámához kell igazítanunk: a helyszínválasztást, az ételek és italok mennyiségét, a torta méretét, gyerekzsúr esetén pedig még az animátorokra is gondolni kell. Nem túl hálás feladat, de a legelején át kell gondolni, hogy hány fős bulit engedhetünk meg magunknak, és ennek megfelelően kell összeállítani a vendéglistát.

3. hiba: Elhamarkodottan jelöljük ki az időpontot

Ha szerencsénk van, és a születésnap épp hétvégére esik, akkor szinte nem is kérdés, melyik napon legyen a buli. A biztonság kedvéért ellenőrizzük, hogy nem ütemeztek-e arra a hétvégére munkaszüneti napot ledolgozandó szombatot, mert akkor jelentősen csökkenhet a résztvevők száma. Ha van olyan vendég - például gyerekzsúr esetén az ünnepelt legjobb barátja -, akinek különösen fontos a jelenléte, vele egyeztessünk, még mielőtt kijelölnénk a végleges dátumot.

4. hiba: Rosszul választunk helyszínt

A helyszín kiválasztásánál egyszerre több dologra kell odafigyelnünk: nem mindegy, hogy hány vendég vesz részt a nagy eseményen, ahogy az sem, hogy milyen programot tervezünk. Az aktuális évszakot is figyelembe kell venni: nyáron szabadtéri helyszín mellett is dönthetünk, és egy hangulatos pikniket is szervezhetünk. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy mekkora összeg áll rendelkezésünkre, a helyszíneket meglehetősen változatos árakon foglalhatjuk le.

5. hiba: Túl kevés vagy túl sok ételt rendelünk

Nyilván egyik sem szerencsés, laikusként azonban nem könnyű megsaccolni, hogy mennyi étellel készüljünk. A túlzottan szerény menü csalódást okozhat a vendégeknek, akik ráadásul éhen is maradhatnak, a túl sok fogás viszont a nyakunkon maradhat. Az, hogy mennyi pénzt szánunk az ünnepségre, nagyban meghatározza, hogy milyen és mennyi étel kerüljön az asztalra - ha szerényebbek a lehetőségeink, ne kössük össze a bulit ebéddel vagy vacsorával, hanem időzítsük úgy a kezdési időpontot, hogy elegendő legyen néhány harapnivaló, egy könnyed uzsonna és a torta! Így sem a vendégek, sem az ünnepelt nem fogja magát rosszul érezni!

Hasznosnak találtad cikkünket? Kérjük oszd meg másokkal is.