Milyen cipője legyen a menyasszonynak?

Minden menyasszony arra törekszik, hogy a megjelenése tetőtől-talpig tökéletes legyen a nagy napon, ez pedig azt jelenti, hogy nem csak a frizurát, a sminket, az ékszereket és a ruhát kell nagy gonddal kiválasztani, hanem a cipőt is. Ráadásul ez utóbbinál nem csak az a fontos, hogy szép legyen, hanem az is, hogy kényelmes. Most segítünk megtalálni az igazit a topánok között is!

Hogy miért kulcsfontosságú a kényelem a cipőválasztásnál? Azért, mert hosszú órákon kell viselni a lábbelit, életed egyik legjelentősebb napja - gondolj csak bele, milyen vacak lenne, ha ennek szépségét beárnyékolná, hogy a cipőd nyom, szorít, netán töri a lábadat! Akár az esküvői képek rovására is mehet, ha rosszul döntesz: egyrészt ki-kivillan a menyasszonyi cipő még a leghosszabb uszályos ruha alól is, másrészt nem lehet őszinte a mosolya annak, aki legszívesebben lerúgná a cipellőjét!

1. tipp: Ne hagyd az utolsó pillanatra!

Semmiképp nem jó ötlet az esküvőt megelőző napokban beszerezni a cipőt, ha ugyanis biztosa akarsz menni, otthon jó párszor belebújsz a nagy napra kiszemelt cipőbe, hogy az kellően "összeszokjon" a lábaddal és ne okozzon kellemetlen meglepetéseket az esküvőn. (Hasonló a helyzet azzal a cipővel is, amit a menyecskeruhádhoz választasz!) 

2. tipp: Óvatosan a netes vásárlással!

Mindannyian tudjuk, hogy az internetes vásárlásnak számtalan előnye van, menyasszonyi cipőt azonban hihetetlenül rizikós online áruházból, előzetes próba nélkül rendelni! Más a helyzet, ha egy boltban kinézted, felpróbáltad, aztán a netről megrendelted a cipőt - ha viszont erre nem adódott lehetőség, jobb nem kockáztatni! Könnyen mellé lehet fogni a mérettel vagy a fazonnal, ha csak kép alapján választasz, ha pedig cserére kerül sor, nagyon sok időt elvesztegethetsz.

3. tipp: Ne akarj más lenni, mint aki vagy!

Ha a hétköznapokon soha nem viselsz tűsarkú cipőt, akármennyire is tetszik, ne az esküvődön akarj először körömcipőbe bújni! Bizony ezeket a lábbeliket viselni is tudni kell, ha távol áll tőled ez az irányvonal, nem fogod magad jól érezni benne, ráadásul biztos lehetsz benne, hogy a lábad is "fellázad", ha egyszer csak magas sarkúba kényszeríted a laposabb fazonok után. Aggodalomra semmi ok, ma már nagyon csinos cipőket árulnak kisebb vagy teljesen lapos sarokkal is - ez utóbbi a várandós menyasszonyoknak lehet nagyon hasznos. 

4. tipp: Figyelj a vőlegényre is!

Amikor eldöntöd, hogy milyen magas legyen a cipőd talpa/sarka, azt se téveszd szem elől, hogy milyen termetű a vőlegény! Ha nagyjából egyforma magasak vagytok, ne bújj tűsarkúba, mert a fotókon nem fogtok jól mutatni és talán a párod is kellemetlenül érzi majd magát. A ruha hosszára is figyelj: nehogy a túl alacsony sarok miatt leérjen a földre a ruhád!

5. tipp: Légy "anyagias"!

Ma már rengeteg féle anyagból készül cipő: bőrből, szaténból, selyemből - szabad téri esküvőnél bánj óvatosan az utóbbi kettővel, mert igen kényesek és gyorsan bekoszolódnak. 

6. tipp: Vallj színt!

A klasszikus elgondolás szerint a menyasszonyi ruha és cipő színe tökéletes összhangban áll, ez a hagyomány azonban mára sokat lazult. Nem "kötelező" színben teljesen megegyező darabok mellett dönteni, a harmónia azonban továbbra sem ment ki a divatból: egy pezsgőszínű ruhához ne válassz hófehér cipőt, ahogy arannyal díszített ruhához sem jó ezüst cipellőbe bújni! A gyönggyel kirakott ruhához nem passzol a strasszköves cipő, és ez persze fordítva is igaz. Vigyázz a cipőn lévő rátétekkel, kövekkel vagy kiálló részekkel, mert a ruha könnyen beleakadhat!

7. tipp: Fazont a szezonhoz!

A menyasszonyok leginkább annak megfelelően választanak cipőt, hogy melyik évszakban mondják ki a boldogító igent, pedig az is legalább ilyen lényeges szempont, hogy milyen stílusú helyszínen, milyen ruhában fogadnak örök hűséget a párjuknak. Egy előkelőbb helyszínen jobban mutat az elegáns zárt cipő, de a hagyományos, nagy abroncsos ruhákhoz is ezt a cipőfazont ajánljuk. A lazább hangulatú esküvőkre tökéletes választás a félig nyitott cipő vagy egy elegáns szandál!

8. tipp: Mindig legyen B-terved!

Még ha a fentiek közül mindenre odafigyelsz, akkor is megeshet, hogy a cipő feltöri a lábadat, rácsöppen a vörösbor vagy kitörik a sarka - egyik rémesebb, mint a másik, ha viszont felkészülsz ezekre a bakikra, nem tehetik tönkre az esküvődet! Legyen nálad mindig sebtapasz, hogy leragaszd a vízhólyagot, és gondoskodj kényelmes váltócipőről is arra az esetre, ha lábbelit kellene cserélned!

fotó: Scott Webb on Unsplash

Hasznosnak találtad cikkünket? Kérjük oszd meg másokkal is.