Tudj meg többet a babaváró buli szervezéséről

Korábbi írásunkban már bemutattuk a babaváró buli szervezésének alapjait, most inkább arról ejtenénk néhány szót, hogy milyen módon kell viselkedni ezen a rendezvényen, ki szervezze meg, a kismama hogyan köszönheti meg a szervezést és a részvételt. 

Kisbaba érkezése a családba nagy esemény mindenki számára. Külföldön már nagy hagyománya van a gyermek születése előtt babaváró partit tartani, hazánkban is egyre népszerűbbek ezek az összejövetelek. Vajon, milyen szabályokat érdemes betartani, hogy vidáman teljen a nap? Erről szól mai cikkünk.

A babaváró partikra vonatkozó ettiket az idők során változott. Nézzünk egy kis történelmi áttekintést.

Korábban szigorú formája volt annak, hogy mit viseljen a kismama az eseményen, milyen ajándékokat illik neki vinni, kit hívhatunk meg. A buli időpontja például nagyban befolyásolta, hogy milyen ételek kerüljenek felszolgálásra. 11-13 óra között tartott partin mindenki tudta, hogy egy könnyű ebédre számíthat, míg a későbbi kezdetű, de max. 17 óráig tartó eseményen szendvicsek és torta volt várható. Ennél későbbi időpontban tartott partinál már mindenki meleg vacsorára számíthatott.

A 70-es évek előtt általában káprázatos, főként fehér torta került az asztalra, a tisztaság jelképeként, süteményt nem szolgáltak fel, sem muffinokat. A 70-es években kissé lazább lett az etikett, korábban minden meghívott szoknyában, ruhában volt, ebben az időben már a bő nadrág is megengedett viselet lett. Hivatalos meghívót küldtek a vendégeknek, és kötelező volt a babaváró partin játékokkal elütni az időt. Minél kínosabb volt egy játék, annál jobban kedvelték.

Jó hír, hogy az elmúlt húsz évben sokat változott a babaváró partik hangulata és szabályai.

A nők jogainak bővülése kihatott erre a rendezvényre is, már sokkal szabadabb, ehetünk akár muffint, vagy aprósütit is a bulin. :)

Az egyik fontos kérdés a szervezés során, az időpont. Általában a harmadik trimeszterben érdemes a bulit megrendezni. A lehetséges időpontokat a 20. héttől a 38. hétig határozzuk meg. Természetesen lehetnek olyan okok, ami miatt ezek az időpontok eltolódnak, például iker- vagy veszélyeztetett terhesség, vallási vagy kultúrális meggyőződés, ünnepi alkalomhoz igazodás, távoli rokonok utazása, stb. 

A babaváró parti szervezésénél a hagyományokat vegyük figyelembe. Soha nem a kismama vagy a férje szervezi a bulit! Általában egy közeli barátnő vagy a leendő nagymamák intézik az egész szervezést. Esetleg valamelyik közeli családtag, a házaspár egyik tagjának nővére.  A kismama csak elejtett kérdésekből, puhatolózva tudhatja meg, hogy egyáltalán valaki szervezi - e neki az összejövetelt vagy mindenki a másikra vár. Ezért érdemes egyeztetni a hozzátartozókkal, nehogy végül kifussunk az időből, vagy egyszerre több bulit szervezzenek információhiány miatt.

Érdemes különválasztani a munkahelyen és a családnak szervezett rendezvényt. Olyan eset is előfordulhat, hogy a házaspár családtagjai nem szívlelhetik egymást, akkor akár két külön buli is tartható a két rokonságnak.

A babaváró buli szervezésének költségeit nem a kismama állja, hanem aki összehozta a partit. Így általában a jövendőbeli anyuka meg szokta köszönni egy kedves ajándékkal a szerzvező(k) munkáját. Nem kell nagy, drága dologra gondolni, elég ha szívből jön a köszönet. Legyen az egy gyertya, egy személyre szóló üzenettel,  ajándékutalvány egy masszázsra, pedikürre, ebédre, stb.

Érdekesnek találtad cikkünket? Oszd meg ismerőseiddel!