Meghívó nemcsak esküvőre

Általában, amikor a meghívóra gondolunk, többségünknek az esküvő jut rögtön eszébe, pedig más alkalmakkor is lehet és szükséges meghívót küldeni a vendégeknek. Néhány ötlettel szeretnénk segíteni a meghívók kiválasztását, megrendelését mai cikkünkben.

A meghívó olyan alkalmi termék, mely informálja az eseményre meghívottakat a rendezvény időpontjáról, helyéről, alkalmáról. 

Különböző méretekben készítetthetünk meghívót a nyomdákban, a szabvány méretezést itt megadjuk, a különböző jelölések mellett találjátok a vágott méreteket: 

  • LA4 - 210x100mm
  • A5 - 142x200 mm
  • A6 - 100x142 mm

A nyomdában készült meghívók kétféle nyomási technikával készülnek, az ofszet nyomtatás és a digitális nyomtatás közül választhattok. Az ofszet nyomtatás nagyobb darabszám esetén gazdaságos, 500 darab felett, míg a digitális nyomdák a 250 db alatti nyomtatásokat tudják igazán jó áron elvégezni.

A papírok között is van különbség, háromféle nyomtatható papírtípust említenénk meg: műnyomópapír, melyen a színek élénken jelennek meg, az ofszet papír,  mely mázolatlan felület, így a színek sem olyan élénkek, főleg szöveg és vonalas grafika készítésére alkalmas, illetve a kreatív papír, ami önmagában is látványos, fogásra is érezhető a mikro bordázott felülete. Ennél a halvány árnyalatok, vékony vonalak nem mutatnak jól. A papír kiválasztásakor gondolnunk kell a vastagságára is. A fénymásolópapír 80g/nm, míg a névjegykártya vastagsága 300g/nm.

Mielőtt a nyomdába adnánk a meghívót, a megrendeléskor kérnek tőlünk néhány fontos információt. A tartalom, a grafika természetesen egyedi, azonban a méretek már lehetnek a megszokottak. Meg kell adnunk a rendeléskor a példányszámot, a vágott méretet milliméterben, a terjedelmet, azaz kettőbe, háromba vagy négybe hajtott meghívót szeretnénk, a színek számának nyomdai meghatározását.

A színek nyomdai meghatározásakor két számot kell megadnunk, mivel a papír mindkét oldalán a színhasználatot ki kell jelölnünk. A 4-es szám a négy nyomdai alapszínt jelöli, ebből keverik ki az összes többi színt a nyomtatáskor. Tehát ha mindkét oldalon színes nyomatot szeretnénk, akkor 4+4 szín jelölést kell alkalmaznunk, de ha csak az egyik oldal lesz színes, akkor 4+1 a kód. 

A nyomdába adáskor még meg kell határoznunk a papír vastagságát és a kötés módját.

A meghívók esetében a fent leírt papírtípusok közül választhatunk, vagy egyedi, színes kartonpapírt is kérhetünk. A kötés módja a bígelés vagy a hajtás a többoldalas meghívók esetében.

Általában a nyomdákban már előre elkészített grafikákkal tudjátok megrendelni a meghívókat, de természetesen fel vannak készülve az egyedi, hozott grafikákkal készült darabokra is. Ugyanúgy, mint ahogyan abban is tudnak segíteni, ha nem minden meghívót szeretnétek azonos szöveggel, például van olyan esküvőre meghívott vendég, aki csak a szertartásra hivatalos, a vacsorára nem, akkor nekik más lesz a szövegezés, esetleg egyes meghívottak nem magyarul beszélnek, számukra az idegen nyelvű meghívó készítése szükséges.

Néha kisebb összejövetelek esetén előfordulhat, hogy kézzel rajzolt, vagy egyedileg vágott, pop-up meghívókat készíttetnek. Ezek elkészítését kisebb kézműves cégek szokták vállalni, valóban teljesen egyedi, kaligrafikus betűkkel készített példányokat tudunk rendelni.

Hasznosnak találtad cikkünket? Kérjük oszd meg másokkal is.