Három ok, amiért minden csapatnak szüksége volna csapatépítésre

A csapatépítés divatos céges hobbinak tűnik, rongyrázós, időrabló tevékenységnek – ha nem értjük, pontosan milyen célt szolgál. A jó csapatépítésnek számos hozadéka lehet, ezúttal ezeket az előnyöket vesszük sorra! 

Egy céges program akkor válik valóban csapatépítő tevékenységgé, ha teljesül három feltétel. Egyrészt, a résztvevő csapat tagjai a komfortzónájukból kikerülnek, másrészt, ha olyan kihívással szembesülnek, amelynek megoldásához mindenkire szükség van, valamint, ha van a csapatépítőnek következménye, valamilyen kifutása. Utóbbi azért is fontos, mert a csapatépítő célja végső soron a jobb, gördülékenyebb, mindenki számára komfortosabb munkakörülmények megteremtése. Ehhez látni kell, hogy a csapatépítőnek mi volt a haszna. 

Lássuk, mi mindenre jó egy csapatépítő! 

Lappangó konfliktusok eszkalálódása

Természetes, hogy a csapatban dolgozó emberek néha-néha nem értenek egyet egyes kérdésekben. Ezek az egyet nem értések, ha nincsenek kitárgyalva, komoly ellentéteket és frusztrációt szülhetnek, hátráltathatják a sikeres munkavégzést csapatként. Egy jó csapatépítő során az extrém körülmények és a nem megszokott feladatok megoldási kényszere miatt borítékolható, hogy felsejlenek ezek az ellentétek. Ez nagyon jó dolog! Amint a problémák kikerülnek az asztalra, máris lehet tenni a megoldásukért. 

Kommunikációs kényszer

Tízből kilenc esetben a kommunikáció hiánya okoz károkat egy cég számára. Lassítja, nehezíti a munkafolyamatokat, akár egymással ellentétes helyzeteket teremt, és ezek mind rontják a cég teljesítőképességét. A jó csapatépítő programok során kikerülhetetlen a folyamatos, kooperatív kommunikáció, amely jó tapasztalatot, rutint és magabiztosságot ad a résztvevőknek. Ezek után nem jelent problémát majd a csapaton belüli kommunikáció! 

Közös siker és élmény

A közös problémamegoldás, közös extrém élmény, egyazon tapasztalatok egyforma megélése új, közös beszélgetési alapot, kollektív emléket hoz létre. Az emberek óhatatlanul is közelebb kerülnek egymáshoz, ahogyan osztoztak a bajban és együtt aratnak sikert vagy győzelmet. Egy ilyen élmény mintaként szolgálhat, amelyet majd megismételhetnek a mindennapi munkafolyamatok, elvégzendő projektek során. 

A jó csapatépítő megmutatja, miben kell fejlődnötök! 

Természetesen egyetlen csapatépítő alkalom, bármennyire jól is van összeállítva, nem old meg mélyen gyökerező, sokrétű csoportkohéziós problémákat. Arra viszont kiváló, hogy rávilágítson, miben és hogyan van szükség további fejlesztésre. A vezetőt érdemes coach-hoz küldeni vagy asszertív kommunikációs tréningre szorul a teljes brigád? Keretek hiányoznak, vagy pont, hogy a folyamatok rugalmatlansága okoz nehézséget a mindennapokban? Ha már ezt látod, könnyebb bármilyen további programba belevágni.