Fontos szempontok, melyeket esküvői helyszínválasztáshoz tudnod kell

Bár minden esküvővel kapcsolatos döntés szerepet játszik a nagy nap kialakításában, van néhány választás, amelyek nagyobb hatást gyakorolnak az eseményre, mint mások. Melyik az egyik legnagyobb döntés?  A helyszín kiválasztása. 

Hogy segítsünk eligazodni a helyszín kiválasztására vonatkozó rengeteg információban, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, melyek figyelembe vétele kihagyhatatlan a döntés meghozatala előtt.

Mikor kezdjük el keresni a helyszínt?

A helyszín kiválasztásának ott kell lennie az első feladatok között a szervezés során. Minél különlegesebb helyszínt választunk, annál korábban le kell egyeztetnünk az időpontot, a feltételeket, mert ha mégis valamilyen akadály kerül az utunkba, akkor még lesz időnk korrigálni, más helyszínt választani. A népszerű esküvői helyszíneket már 12-18 hónappal a ceremónia előtt lefoglalják, így nem szabad tétotvázni. Természetesen ahhoz, hogy konkrét foglalást is végre tudjunk hajtani, már tudnunk kell a lagzi pontos dátumát.

gyébként lehet, hogy pont a dátum lesz a helyhez igazítva, ez csak azon múlik, hogy melyikhez ragaszkodik a pár inkább. Történt már olyan több alkalommal is, hogy a menyasszony álmai helyszínét a nyári időszakban lehetetlen volt lefoglalni, így inkább feladta a szokásos időpontot és ősz végi esküvői dátumot választottak a nász idejére.

Több helyszín szerepelhet az esküvői menetrendben, hiszen vannak aki a ceremóniát, a templomi esküvőt máshol tartják - akár más városban is -, mint a polgári esketést, illetve nagy számban már olyan szokás is elterjedt hazánkban, hogy a lakodalom akár nem is ugyanazon a napon lesz megtartva, mint a hivatalos ceremóniák, így akár más helyszínre is kerül, például vidéki rancs, külföldi álomutazás, stb. Az ugyanazon napon, de más helyszínen tartott események időrendjét jó előre össze kell állítani, hiszen az utazás megszervezése is fontos része az eseménynek. A két helyszín közötti átjárás időbe telik, ezt is figyelembe kell venni a foglaláskor.

Figyelmet kell fordítani arra is, hogy egy vidéki helyszín, vagy egy belvárosi étteremben tartott lakodalomra hogyan jutnak el a vendégek, miként tudnak parkolni. Ez is a szervezés része, hiszen hiába hívtunk meg mindenkit jó szívvel, szeretettel, ha már az érkezéskor kellemetlen pillanatokat kell átélniük az előbb említett okok miatt.

Arról is előre egyeztetni kell, hogy a helyszín mely területei használhatóak a vendégek számára. Vajon a teraszra kiülthetnek, felmehetnek-e a tetőre? A kerti tó mellett lehet-e kihelyezni székeket, és a többi...

A látvány

A helyszín kiválasztásakor ügyelnünk kell a megfelelő látványra is. Az első számú prioritás lehet egy olyan tér választása, mely illik az esemény koncepciójába, stílusába. A klasszikus stílusú menyasszonyok gyakran vonzódnak a beltéri helyszínekhez, például szállodákhoz, báltermekhez és vidéki klubokhoz. A rusztikus dekorációhoz azonban jobban illik egy nyitott terasz, virágzó kert, panorámás borászat. A bohém menyasszonyok a leginkább saját helyszínt szeretnek létrehozni,  széles nyitott tereket választanak, és a semmiből építenek egy helyszínt, ahol például a lámpák fénye határolja be a teret.

Kapacitás

A kapacitáskorlátok megteremthetik vagy megtörhetik a helyszínt - nyilvánvalóan nem zsúfolhat be 300 embert egy 150 férőhelyes térbe. A fordított helyzet ugyanolyan problémás lehet. A legnagyobb hiba, amit a fiatal párok többsége elkövet, hogy egy túlméretes területet választanak a vendégek számához képest, vagyis egy vagyont kell elkölteniük a bérleti díjra, de nem sikerül igazán meghitté alakítani a helyszínt. Mielőtt kiválasztjuk a helyet, tudjuk meg, hogy mennyi a minimum létszám a foglalásnál. Nem elhanyagolható kérdés a berendezés sem, vajon adnak-e megfelelő számú asztalt, széket. Lehet-e variálni az elrendezésen (főasztal, körasztalok, stb.), a terem légkondicionált-e. Nyáron ez nagyon fontos kérdés, főleg amikor már igazán beindul a buli. 

A méret mellett fontos szempont a helyszín választásakor, hogy mit tartalmaz a helyszín bérlésének ára, vajon vihetünk-e be saját tortát, röviditalokat. Az is helyszinenként eltérő és előre kell egyeztetni, hogy mennyi ideig maradhatnak a vendégek, meddig tart a kiszolgálás. Elég kellemetlen, amikor a pincérek lelépnek, és csak a zárórára vár a tulaj, de a násznép még mindig ropja. Azt is tisztázni kell a tulajdonossal, hogy hány órától kell hosszabítási díjat fizetni, pont az előbb említett esetek elkerülése érdekében.

A helyszín egyeztetésekor térjünk ki arra, hogy milyen kedvezményeket tudnak biztosítani bizonyos fő felett. Kérdezzünk rá arra, hogy mennyi idővel a rendezvény előtt lehet lemondani a foglalást, milyen hátrányokkal jár, mennyi összeget számítanak fel, stb. Meg kell beszélni azt, hogy rendelkezik-e a helyszín saját konyhával, vagy nekünk kell odaszerveznünk egy catering céggel az étkezést. Van-e megfelelő személyzet a kiszolgáláshoz, vagy szintén nekünk kell erről is gondoskodni. (Ne csak éttermekben, hotelekben gondolkodjatok az esküvő szervezésekor. Egy meghitt vidéki esemény, lovarda, rancs, vendégház bérletekor bizony előfordulhat, hogy az étel-ital rendelés, felszolgálás kérdése is megoldásra szorul.)

Korlátozások

Szerencsére az idei szezonban a koronavírus miatt már nem kellett korlátozásokra számítanunk, de nem tudhatjuk mit hoz a jövő. Mindenképpen érdemes figyelmet fordítani az országos és a helyi rendeletekre is. Az esküvő helyszínén a helyi önkormányzat tud felvilágosítást adni arról, hogy milyen csendrendelet van érvényben. Gondolj bele, egy vidéki falusi helyszínen nem biztos, hogy hajnalban a helyi lakosok jól viselik a kertben kiabáló, hangos zenével járó szórakozást. Mindig pontosítsd a feltételeket, nemcsak a helyszín tulajdonosával, hanem érdemes a helyieknél is érdeklődni.

Érdemes az esküvő szervezését profikra bíznotok, hiszen ez még csak egy olyan dolog az esemény megszervezésekor, amire mindenképpen figyelni kell. És akkor még nem beszéltünk az előre nem látott akadályokról, mint például, ha a helyszín az esküvő előtt néhány hónappal bezár, visszamondja a foglalást, és még megannyi apróság, amire a menyasszony és a vőlegény nem tud megfelelően koncentrálni és nem is feladata. A Ti dolgotok, hogy élvezzétek minden percét életetek egyik nagy napján.

Több évnyi tapasztalattal a hátunk mögött, várjuk megkereséseteket elérhetőségeink egyikén. Már a kezdetektől fogva segítünk megszervezni esküvőtőket, egyéb rendezvényeteket.

Hasznosnak találtad cikkünket? Kérjük oszd meg másokkal is.