Dobd fel a lagzit esküvői DJ-vel

A lakodalom az esküvő leginkább várt mozzanata, amikor felszabadultan ünnepel az ifjú házaspár barátaik, rokonaik társaságában. A zene és a tánc összeforr az eseménnyel. Ki szolgáltassa a zenét? DJ?

Az esküvői zenei szolgáltatók között néhány éve megjelentek a DJ-k is. Mai cikkünkben szeretnénk bemutatni tevékenységüket, milyen szolgáltatásokat kínálnak a lagzikban.

A DJ rövidítés jelentése

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a DJ jelentése nem más, mint disc jockey, azaz magyarul lemezlovas. Az 50-es években Amerikában jelent meg ez a kifejezés először, és azokra a rádióban dolgozó személyekre használták, akik a műsorokban bejelentették és lejátszottak az aktuális, divatos slágereket. A klub dj-k, rádiós dj-k és napjainkban az online dj-k különböző stílusban, de hasonló tevékenységet folytatnak: Zenét szolgáltatnak, szórakoztatva ezzel a közönséget.

Miért válasszunk DJ-t esküvőre?

Nagy kérdés minden pár számára, hogy élő zenét, vagy előre felvett nótákat játszanak a lagziban. A hagyományos, vidéki esküvőkön általában meghívott zenész, vagy zenekar szolgáltatja a talpalá valót. Az élő zene igazán hangulatos és egyedi, azonban a lakodalom során többször megszakad a muzsikaszó, hiszen a zenészeknek is pihenniük kell, ilyenkor vagy zene nélkül marad a társaság, vagy előre felvett aláfestő muzsika szól. Egy DJ esetében ettől igazán nem kell tartanunk, hiszen az előre leegyeztetett zenei stílusban előre összeválogatott slágerek fognak szólni az este folyamán. Természetesen a lemezlovas is tarthat szünetet, de ettől még a műsor mehet tovább, a táncparketten nem áll meg az élet.

Mondhatják sokan, hogy a zenekarokhoz oda lehet menni és számot kérni, amelyet - ha ismerik a zenészek a művet - lejátszák, bár volt már kellemetlen helyzet ebből adódóan, hiszen elképzelhető, hogy más stílusú nótát kértek, mint amit a zenekar ismert, így nem volt tökéletes az előadás. A DJ-k rugalmasan állnak bármilyen kéréshez, miután a megbeszélt stíluson túl is tudnak zenét szolgáltatni, legyen az mulatós, 60-as évek, vagy a legújabb trendi dalok.

Egy lemezlovas fellépése az esküvőn a költségeket is csökkenti, hiszen nem egy egész zenekar több tagjának díját kell kifizetnetek, hanem egy emberét, emellett szokás megvendégelni a zenészeket vacsorával, innivalóval, ennek kiadása szintén kevesebb lesz egy-két  fő esetében.

A DJ-k általában viszik magukkal a technikát is, nemcsak a hang-, hanem a fénytechnika is részét képezi a műsornak.  Igény esetén karaoke is kérhető, ezzel még inkább feldobhatjátok az esküvő hangulatát. Tovább fokozható a hangulat, buborékfújó- és ködgép használatával, illetve kérhető egyes szolgáltatóknál kivetítő is, melyen az esküvői slideshow, illetve egyéb videók kerülnek bemutatásra.

Természetesen elég nehéz egy honlap alapján eldönteni, hogy melyik DJ-t válasszuk életünk egyik legfontosabb napjára, ezért érdemes ajánlások alapján választani, vagy legalább a weboldalon található referenciákat végignézni. Fontos a szimpátia, ezért a személyes találkozó megkönnyítheti a döntéseteket. Ne döljetek be a nagyon alacsony áron dolgozó szolgáltatóknak, hiszen ez esetben előfordulhat, hogy a technika nem lesz megfelelő, vagy a lejátszott zenék jogdíjai nem rendezettek.

Hasznosnak találtátok cikkünket? Kérjük osszátok meg másokkal is.