Miért legyél te is rendezvényszervező?

A rendezvényszervező képzések töretlenül népszerűek napjainkban is. Könnyű karrier lehetőségnek tűnik, de sok munkával és kitartással jár, nem beszélve arról, hogy emberileg is rátermettnek kell lenni. Sok éves tapasztalattal a hátam mögött elmondhatom, hogyha újra kezdhetném, akkor is a rendezvényszervező szakmát választanám. Vagyis inkább hivatást… Elmesélem, hogy én miért vágtam bele és mire számíthatsz, ha te is erre az útra lépsz.

Milyen végzettség szükséges? 

A legtöbb rendezvényszervezőnek nincs OKJ-s végzettsége. A szakmát empirikus úton tudod a legjobban elsajátítani, vagyis tapasztalati úton. Rengeteg tanfolyamot találsz a keresőben, de tény, hogy nem a papírod alapján fognak kiválasztani egy rendezvényszervező pozícióra. Egy bizonyítvány megadja a lehetőséget, hogy ilyen állásokat megpályázz, de a munkáltatónak a döntésnél elengedhetetlenül fontos lesz a személyiséged, tulajdonságaid, szakmai tapasztalatod. Igyekezz olyan képzést választani, ahol a fókusz a gyakorlati oktatáson van! Természetesen vannak fontos elméleti alapok is, de a legjobb, ha van lehetőséged valóban tapasztalt szakemberektől élesben tanulni! A tanúsítvány megszerzése után saját vállalkozást is indíthatsz, de alkalmazottként is lesz lehetőséged elhelyezkedni. 

Milyen tulajdonságokra lesz szükséged?

Elengedhetetlen, hogy megbízható legyél. Rendezvényszervezőként nincs helye az üres, meg nem valósított ígéreteknek. Fontos a kreativitásod, hogy mindenből kihozd a maximumot, és megvalósítsd az elképzeléseket. A munkavégzés mindenképp rugalmasságot igényel. Sokszor esténként vagy hétvégén is dolgoznod kell, legyél mobilis, ha utazni szükséges. Az empátia, segítőkészség megkönnyíti majd a megrendelővel való kommunikációt. Fontos, hogy tisztában legyél az elvárásaival és kellő türelemmel hallgasd végig mindig. A türelem az alvállalkozókkal szemben is elengedhetetlen. A rendezvényszervező az esemény középpontja, ő csiszolja össze a helyszín, a szolgáltatások és a megrendelő elképzeléseit, lehetőségeit. A barátságos, kommunikatív személyiséged a kulcs mindenkihez!

Ezért szerethető szakma a rendezvényszervező

Ha úgy érzed, hogy szeretsz emberekkel foglalkozni, megvan benned a kellő kreativitás és könnyen teremtesz új kapcsolatokat, ne habozz belevágni a rendezvényszervező szakmába! Szerezz tapasztalatot és később akár szakosodni is tudsz a szívednek kedves irányba: specializálódhatsz gyerek- vagy céges rendezvényekre, de esküvőszervezőként is tovább indulhatsz. 

Én ezért szeretem a munkám:

1. Pörgés, pörgés, pörgés!

Soha nem tudtam elképzelni azt, hogy hétfőtől-péntekig 8-17 óra között egy irodában üljek. Mindig imádtam a pörgést és nem zavart, ha rögtönöznöm kellett, vagy hirtelen változott a programterv. Ezért éreztem azonnal közel magamhoz a rendezvényszervezést, mert itt több feladatra is koncentrálni kell és összeegyeztetni a feladatokat. Az emberekkel való folyamatos egyeztetés számomra nem teher, kifejezetten élveztem mindig is.

2. Kapcsolatépítés

A munkakörből kifolyólag rengeteg embert megismertem, így ma már nincs olyan terület, ahol ne lenne legalább egy ismerősöm. Egy kiterjedt kapcsolati háló mindig jól jön!

3. Kötetlen munkaidő

A rendezvények általában esténként vagy hétvégéken vannak. Az esemény koordinátoraként elejétől a végéig részt kell venni rajta, ezért rugalmasságot igényel a családi életben, nincs mese. De sokan kifejezetten szeretnek így élni, hogy nem reggel 8-ra kell bejárniuk dolgozni, és van idejük napközben elintézni a bevásárlást, hivatalos ügyeket. Nekem nem okoz gondot, hogy van az évben szezon és uborkaszezon is. A családi programokat a nyugisabb hetekre időzítjük.

4. Emlékezetes események

Mindig jó érzés maradandót alkotni és egy emlékezetes rendezvényt megszervezni. Egy mesés esküvő és sikeres céges rendezvény vagy egy különleges, nagyszabású születésnap részese lenne tényleg nagyon jó érzés. Egy-egy ilyen nap mögött rengeteg előkészület és munka van, nem beszélve az aznapi koordinálásról. Az biztos, hogy a maximális lelkesedéssel végzett munka meghozza a gyümölcsét!

Sok sikert kívánok Neked is, ha úgy döntesz, hogy egy kihívásokkal teli, de izgalmas és sokszínű szakmát választasz!