Hogy öltözz, ha esküvőre vagy hivatalos?

Amikor csoportkép készül az ifjú párról és a vendégekről, minden tekintet a menyasszony ruhakölteményére szegeződik, hacsak nincs a násznépben valaki, aki “belerondít” az összképbe az elhibázott öltözékével. 

Ha meghívást kapsz egy esküvőre, érdemes nagy gondot fordítani a ruhaválasztásodra, mert elég egy kis figyelmetlenség, és máris kellemetlen helyzetbe kerülhetsz. Ha nem szeretnéd magad rosszalló pillantások kereszttüzében találni és (akár akaratlanul is) tiszteletlennek tűnni, mindenképp olvass tovább!

Minél több vendég hivatalos az esküvőre, annál nagyobb az esély arra, hogy valaki alkalomhoz nem illő öltözékben jelenik meg: fekete vagy fehér ruhában, flitteres körömcipőben, hátul csaknem fenékig kivágott dresszben… Azt, hogy milyen színű ruhát válassz, nagyban meghatározza, hogy milyen napszakban mondják ki a házasulandók a boldogító igent.

Magyarországon még ritkábban fordul elő, de ha az egybekelést reggelre, délelőttre vagy délre tervezik, részesítsd előnyben az olyan ragyogó színeket, mint az azúrkék, a napsárga, a rózsaszín, a narancssárga, az orgonaszín, a zöld, vagy – ha inkább a visszafogottabb stílust kedveled – a bézs. Ha délután csattan el a hitvesi csók, az illem szerint a naplementével harmonizáló színeket érdemes választani: ilyen például a sötétkék, a szürke, a lila és a bordó. Szintén nem gyakori, de megesik, hogy a pár esti időpontot választ a házasságkötésre. Kizárólag ekkor szabad az út a fekete kisestélyik előtt, máskülönben ez a szín szigorúan kerülendő!

Óriási illetlenségre vetemedik az, aki fehér ruhát ölt magára vendégként egy esküvőn.

Az egyetlen kivételt az jelenti, ha erre a meghívóban kifejezetten megkér a menyasszony és a vőlegény. Hallottunk már ilyenről is – ebben az esetben az számított udvariatlannak, aki figyelmen kívül hagyta ezt a kérést, és emiatt igencsak kilógott az ünneplők sorából. Ha erre nem kapsz “felhatalmazást”, tartsd fejben, hogy az esküvőn a menyasszony az egyetlen nő, aki fehér ruhába bújhat! Mivel ez az ő nagy napja, ruhaszíntől függetlenül figyelj oda arra, hogy semmiképp se “öltözd túl”, hiszen ő a főszereplő!

A választott árnyalatok mellett szót kell ejteni a ruhák szabásvonaláról és a kiegészítőkről.

Gyakran elkövetett hiba, hogy a nők földig érő, rosszabb esetben uszályos ruha mellett döntenek. A boka alá érő szoknyák és ruhák viselete csak az esti órákban nem ütközik az illemszabályokkal, egyébként kerülendő! Az ideális választás a kicsivel térd alá vagy fölé érő ruha, ha ilyen mellett döntesz, biztos lehetsz benne, hogy nem éri szó a ház elejét. Tisztában vagyunk azzal, hogy az anyagiak is nagyban meghatározzák, mit öltesz magadra az esküvőn, az illemszabályok ismerete azonban nem pénz kérdése. Mint már említettük, a fenékig érő kivágás kifejezetten udvariatlan, akárcsak a túlzottan merész dekoltázs.

Különösen igaz ez akkor, ha templomi szertartásra is sor kerül. Itt kötelező legalább egy kendővel vagy stólával eltakarni a fedetlen vállakat és a mellrészt. Mivel a templomban hűvösebb van, jó szolgálatot tehet egy boleró, egy csinos kardigán vagy blézer. Az etikett szerint kalapot csakis délelőtti ünnepségeken illendő viselni, és ugyanez igaz a díszes hajpántokra is.

Ha visszafogottabb ruhába bújsz, bátrabban válogathatsz a kiegészítők közül, de vigyázz, hogy egyik se “üsse agyon” a megjelenésedet. Aki feltűnő színű vagy merész szabású öltözék mellett dönt, bánjon óvatosan a kiegészítőkkel – ezek elsősorban arra hivatottak, hogy teljessé tegyék az összképet, nem pedig arra, hogy még harsogóbbá változtassák viselőjüket!

Foto: Alvin Mahmudov on Unsplash

Hasznosnak találtad cikkünket? Kérjük oszd meg másokkal is.