Zöld esküvő - Biztos ezt akarod?

Manapság egyre többen válnak környezettudatossá, sokan vannak azonban azok, akik csak divatból lesznek "zöldek", és valójában fogalmuk sincs arról, mit kell(ene) tenniük azért, hogy megóvják a Földet és ne csak "látszat környezetvédők" legyenek.

Az esküvők szervezése során is egyre gyakrabban merül fel az az igény, hogy az esküvő zöld, azaz környezetbarát legyen, ami természetesen szerintünk is szép gondolat, a megvalósítás azonban nem is olyan egyszerű, mint azt a legtöbben gondolnák...

Összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót, amit mindenkinek érdemes elolvasni, aki ökoesküvőt szeretne tartani. Ez egyrészt segíthet a tökéletes megvalósításban, másrészt rávilágíthat arra, hogy jóval többről van szó annál, hogy bio alapanyagokból készült ételek kerülnek a vendégek tányérjára és a lehető legkevesebb szemetet termelik a lagzi során...

1) A menyasszonyi ruha
Igen érzékeny pontja ez az esküvőnek, a lányok többsége ezen a téren nem szívesen enged az elképzeléseiből, pedig a zöld esküvők szervezésekor bizony itt is szükség lehet lemondásokra! Sokan azt gondolják, attól lesz környezettudatos a ruhaválasztása, ha az igazi hernyóselyemből készül, ez azonban óriási tévedés: addig rendben van, hogy a hernyóselyem természetes anyag, ahhoz azonban, hogy a menyasszonyhoz érjen, hatalmas távolságot kell megtennie, így máris ugrott a környezetbarátság... Ennél jobb választás a poliészter, amitől első hallásra szinte mindenki ódzkodik, pedig ez egy teljes egészében újrahasznosítható anyag.

2) A vőlegény és a menyecske ruhája
Azok a párok, akik valóban környezettudatosak és nem csak divatból viselik szívükön a bolygónk sorsát, törekszenek arra, hogy a lagzi során a lehető legkevesebbszer öltözzenek át, vagyis nem választanak sem menyecskeruhát, sem ehhez színben passzoló összeállítást a vőlegénynek. Azt a ruhát, amit magukra öltenek, olyan szempontok alapján választják ki, hogy azt a későbbiek során is felvehessék, például egy elegáns családi eseményen vagy egy fontos munkahelyi rendezvényen.

3) Kölcsönzés vs varratás
Azt már tisztáztuk, hogy a messzi országokból érkező ruhák és alapanyagok nem jöhetnek számításba, ha környezettudatos esküvőt szeretnénk, és még mindig sok tévhit kering a kölcsönzés és a varratás kérdésével kapcsolatban. A kölcsönzőkben rengeteg ruhát halmoznak fel, hiszen a cél az, hogy a menyasszonyok minél nagyobb kínálatból válogathassanak. A baj csak az, hogy a nagy számok törvénye alapján ezek között jó pár olyan darab is akad, amit senki nem fog választani, ráadásul a kollekciókat - hogy lépést tartsanak a legújabb trendekkel - évről-évre lecserélik, így több olyan ruha is lesz, ami lényegében hiába készült el. A varratás nem csak azért jobb megoldás, mert a ruha 100%-ban igazodik a menyasszony igényeihez és testalkatához, hanem azért is, mert egy ügyes varrónő olyan ruhát kreálhat, amit aztán később is viselhetünk. A leg-környezetbarátabb megoldás persze az lenne, ha valaki azt a menyasszonyi ruhát viselné, amiben az anyukája, netán a nagymamája is férjhez ment. (Olyan menyasszonnyal azonban ritkaság találkozni, aki fellelkesül ennek hallatán...)

4) Dekoráció
Tévedés azt hinni, hogy dekoratőr segítségét kérni pazarlás! Egy jó szakember, a tapasztalatának köszönhetően tudja, hogy miből mennyire lesz szükség a díszítéshez, és nem vásárol össze felesleges dekorációs elemeket. Azért is szerencsésebb dekoratőrhöz fordulni, mert az általa hozott kellékek "nem maradnak a nyakunkon", hiszen a többségüket egy következő eseményen is felhasználja majd, vagyis szinte semmi sem vész kárba, nem termelünk felesleges szemetet és nem dobunk ki semmit egyetlen használat után. Plusz egy hasznos ötlet olyan esküvői helyszínt kiválasztani, ami önmagában is szemet gyönyörködtető, így csak minimális díszítésre van szükség az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

5) Az esküvői helyszín
Aki igazán környezettudatos, az a helyszín kiválasztásánál sem feledkezik meg arról, hogy zöld esküvőt tervez, vagyis az egybekelés helyszínét is úgy választja meg, hogy oda a lehető legkevesebbet kelljen utazni - lássuk be, ez jelentősen leszűkíti a választási lehetőségeket! Ezen kívül arra is ügyel, hogy a vendégek se autózzanak miattuk sokat, így a messzebb lakókat arra kell buzdítani, hogy tömegközlekedési eszközökön érkezzenek, vagy ami ennél is "ökóbb választás", az a bicikli vagy a gyaloglás... Ugyanezt szem előtt kell tartani a házasságkötés és az azt követő lagzi helyszíne közötti utazás tervezésekor: tényleg azt akarjátok, hogy senki se üljön autóba?

6) Az esküvői menü
Azon ma már nem akadnak fenn az éttermekben, ha egy ünnepi menüsort húsmentesen, vegán összetevőkből vagy valamilyen ételallergia miatt bizonyos alapanyagok kihagyásával kell összeállítani, a valóban zöld esküvők kivitelezése azonban nem mindenhol lehetséges. Ennek oka nem az, hogy a személyzet nem elég felkészült vagy kreatív, hanem sokkal inkább az, hogy hazánkban a bio élelmiszerek jóval drágábbak a hagyományosnál, ráadásul az ízvilág és a végeredmény kinézete még sokak számára szokatlan. Ha az étteremben csak magasabb áron tudják beszerezni az alapanyagokat, akkor óhatatlanul megemelkedik a párnak készített árajánlatban szereplő összeg is, ami sokak kedvét elveszi a környezettudatosságtól - ez pedig nem az éttermek haszonleséséről szól! Már az is nagy előrelépés, ha egészséges fogások kerülnek a tányérokra, kiszorítva a jól megszokott rántott, olajban sült ételeket - erre azonban az idősebb vendégek sokszor "nincsenek felkészülve", és hiányolják az éjféli töltött káposztát..

Ezekről se feledkezz meg!
* Ha tényleg környezetbarát az esküvőd, nem nyomtatsz meghívókat és ültető-kártyákat.
* Az igazán zöld esküvőkre csak olyan ceremóniamestert, zenekart, DJ-t stb. választ a pár, akik helyben vannak, és nem kell sokat utazniuk a lagzi helyszínére.
* Az az újdonsült házaspár, akinek fontos, hogy az esküvője valóban környezettudatos legyen, nem kér nászajándékba felesleges dolgokat, és nászútra sem távoli országokba utazik!

Photo by Marc A. Sporys on Unsplash